Spela Farmville

Vad är Farmville?

Spelet Farmville har en ganska intressant historia och det är ett exempel på hur man med en gnutta fantasi, bra marknadsföring och innovativt tänkande kan få in enormt mycket pengar på en förhållandevis enkel ide. Farmville startade nämligen som en applikation till Facebook av företaget Zynga och har över 80 miljoner användare. Alla som har ett Facebookkonto har säkert varit med om att man får inbjudningar till just Farmville eller andra liknande spel. Är man inte intresserad av spelet i fråga är inbjudningar av det här slaget enormt irriterande. Som spelar belönas man för att bjuda in vänner och det är därför den här typen av inbjudningar kommer.Spelet är helt gratis att spela men för att avancera snabbare så uppmuntras spelarna att köpa Farm Cash. Farm Cash får man långsamt under spelets gång och vill man på skynda utvecklingen av sin farm så får man köpa Farm Cash. Den här typen av ekonomisk plan kallas Micro transactions och det är många spel som har det upplägget i dagsläget. Världens kanske mest spelade dataspel, League of Legends, har precis samma upplägg. Spelet är gratis att spela men vill man ha tillgång till allting i spelet snabbt så behöver man lägga in en del pengar.När Farmville släpptes på Facebook 2009 så blev det det mest populära spelet på Facebook och höll den positionen i två år. 2011 började spelet tappa i popularitet och 2012 så var det rankat som det sjunde mest populära spelet på Facebook. Det fortsatta att sjunka och 2016 var det på plats 110 i popularitet. Däremot hade uppföljaren Farmville 2 klättrat till 42 plats.Företaget bakom Farmville och Farmville 2, Zynga, är enormt stora och har nära två miljard dollar i tillgångar. Det går att tjäna väldigt mycket pengar på dessa Micro Transaction-spel.

Hur man spelar

Spelidén är enkel. Man ska på bästa möjliga sätt utnyttja den markyta som man blir tilldelad. När man börjar spelet så får man en markyta på 12×12 rutor och en plog. Med den ska man göra marken odlingsbar och sedan så olika typer av grödor. Olika grödor tar olika lång tid på sig att mogna och skörda. Allt eftersom man tar sig vidare i spelet kan man köpa större mark och bättre verktyg så istället för plogen kan man senare i spelet ha en traktor och skördetröska som påskyndar uppgifterna. Ett exempel på när man kan behöva köpa Farm Cash är om man plöjer med sin traktor och bensinen tar slut. Bensinen fylls långsamt på automatiskt men vill man tanka så att man kan fortsätta att använda sin traktor direkt så måste man göra det genom att först köpa Farm Cash och sen tanka med dessa.När man odlar växter så tar det en viss tid för respektive gröda att bli mogen. Efter att den blivit mogen har man sedan en viss tid på sig att skörda innan grödan blir rutten. Det här gör att man ständigt måste återvända till spelet för att inte riskera att grödorna man sått blir dåliga innan man hinner skörda och sälja dem vidare. Målet är att få igång en så stor omsättning som möjligt på sin gård så man vill ständigt utöka marken och odla bättre och mer lönsamma grödor och därtill ha bra hjälpmedel så att arbetet på gården blir så effektivt som möjligt.

Liknande spel

Det finns en mängd liknande spel och Farmville är inte speciellt unikt, bortsett från hur populärt det blivit. Det självklara spelet att nämna när det kommer till liknande spel är så klart Farmville 2 som är uppföljaren till Farmville och ska man börja spela idag så är min klara rekommendation att man tar sig an Farmville 2. Det är ett väldigt bra spel även om det inte går att jämföra med originalet. Vi har också Happy Farm och Farm Town som är snarlika Farmville och vi har också TV-spelet Story of Seasons som även det handlar om att ta vara på sin gård. Är man lite friare i sin definition av liknande spel så har vi massor med som som till exempel Sim City där man tagit det ett steg längre och inte bara ska bygga en farm utan en hel stad. I Civilization ska man bygga ett imperium över hela världen och även om spelen skiljer sig från Farmville i detaljerna så är mekanismen bakom snarlik. Det handlar om att man ska bygga ett fungerande samhälle. I Farmville är samhället begränsat till en gård, i Sim City är det begränsat till en stad och så vidare.

Andra spel

Den kanske största nackdelen med Farmville och Farmville 2 är att det kräver enormt mycket tid och tar inte riktigt hänsyn till när man som spelare har eller inte har tid att spela. När grödorna är klara så måste de skördas, gör man inte det går dessa till spillo och man får börja om. Har man inte oändligt med tid att sitta på Facebook och spela spel så kan det vara en bra idé att spela spel där man faktiskt väljer helt själv när och hur mycket man vill spela. Tycker man om formatet som Farmville där man spelar antingen direkt via Facebook eller mobilen så kan man få tips hos bara spela. Om man istället vill ha spel som man spelar via datorn men med samma tema som Farmville så har vi de gamla klassikerna Sim City och Sim City 2000. Vill man ha ett lite modernare spel är det bästa alternativet Cities Skylines som förövrigt är ett väldigt kul spel. Gillar du Farmville kanske du också uppskattar casinospel. De är lätta att komma igång med och du kan få bra info om dem på bara spela om du vill.